«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що «ДНР» і «ЛНР» - це рівноправні суб'єкти країни-агресора

«Святкова роздача слонів»

Схоже, що для кремлівської пропаганди стає традицією вручати журналістам непідконтрольного Донбасу різні плюшки. Так, 16 травня в Сочі відбулася церемонія нагородження переможців премії-конкурсу імені російського «воєнкора» Бориса Максудова, ліквідованого в листопаді 2023 року в Запорізькій області. Природно, конкурс, названий на його честь, був повністю присвячений «СВО». Він проходив у трьох номінаціях: матеріали про російських окупантів, про будівельників і комунальників на непідконтрольних територіях і про волонтерів, які «допомагають як фронту, так і тилу»

На конкурс надіслали понад тисячу робіт «від журналістів із різних куточків країни», а також від квазіреспублік Донбасу. Очікувано, його лауреатами стали донецькі телеканали «Юніон» і «Перший республіканський». Премію також отримав місцевий актор, а за сумісництвом редактор «Донецького агентства новин» Геннадій Жиляков.  А ось луганські колеги якось підкачали...

Будівництво століття...

Цілком можливо, що поплескування по плечу місцевих журналістів старшими товаришами цілком виправдане. Вони щосили намагаються вичавити з будь-якого інформаційного приводу чергову перемогу «русского мира». Ось, наприклад, якесь видання з пафосною назвою «Донецкое время» вирішило похвалити Євгена Солнцева, російського чиновника, відрядженого Кремлем на посаду «глави уряду ДНР», який, своєю чергою, похвалив маріупольських будівельників, які відновлюють зруйноване окупантами місто. Заголовок вийшов чудовим: «Квартира за тиждень: у Маріуполі залишилося відновити 165 будинків». Можна подумати, що за плечима ремонтної бригади стоять цілі мікрорайони «як новеньких» багатоповерхівок.

Але якщо абстрагуватися від заголовка й уважно почитати новину, то з'ясується, що хвалитися особливо нічим. Виявляється, герої новини - маріупольські будівельники - «працюють другий рік і отримують 2500 рублів за зміну»

Вони відновлюють сильно пошкоджені будинки і за час своєї роботи здали вже... 11 будинків. «За словами Солнцева, залишилося ще 165 зі 176 сильно пошкоджених будинків», - як про якусь дрібницю розповіло донецьке видання про майбутній фронт робіт. Схоже, автор у своєму прагненні показати, як швидко відновлюється окупований Маріуполь, остаточно заплутався в цифрах. «Так, за місяць здали вже 10 об'єктів», - хвалить він будівельників. «При цьому, як уточнили самі будівельники, на одну квартиру йде в середньому близько тижня», - пише він далі. Виходить, на десять будинків припадає чотири відремонтовані квартири! 

Той факт, що говорити про відновлення сильно пошкоджених «визволителями» Маріуполя багатоповерхівок рано, підтвердив місцевим журналістам «мер» окупованого міста Олег Моргун. За його словами, за їхній ремонт взялися тільки цього року. «У першу чергу увійшло близько 170 багатоквартирних будинків». Гауляйтер Маріуполя, спілкуючись із пресою, випромінював оптимізм. «Відновлення Маріуполя пройде... за особистої участі віце-прем'єра РФ Марата Хуснулліна», - запевнив він, що навіть за швидкості чотири квартири на місяць «робота буде виконана вчасно і на найвищому рівні».

Сміттєвий фронт

А ось в окупованому Луганську похвалилися підростаючим поколінням. Місцеві функціонери правлячої в РФ партії «Единая Россия» змусили школярів збирати сміття. І не просто збирати, а змагатися, хто більше лайна замість працівників комунальних служб вивезе.

Місцеві ЗМІ пишуть, що активісти незаконно діючої на непідконтрольній території Луганської області "Единой России" "уперше провели в Луганську екологічні змагання "Чистые игры".

«За кілька годин команди зібрали понад 100 мішків сміття об'ємом по 240 літрів на території лісопосадки біля луганської середньої школи № 48», - похвалилися організатори.

Неповнолітні повинні були збирати сміття, зокрема старі килими, шуби і навіть диван. Учасники «Чистих ігор» мали вигадувати «цікаві історії про свої знахідки»

Чому біля школи накопичилася така кількість сміття, партійні функціонери не уточнили.     

Статті

Світ
02.06.2024
10:07

“У найближчі місяці багато що стоятиме на кону”. Західні медіа про Україну

Стан української армії продовжує погіршуватися, особливо там, де вона має найбільше значення: в піхоті. Контрнаступ України влітку минулого року досягнув кульмінації насамперед через виснаження піхоти, і з того часу їй важко компенсувати ці втрати.
Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Всі статті